SUPERMASS-NIMELLÄ TUNNETUN KEHONRAKENTAJAN TERVEYS PETTI, KUN HÄN YRITTI PAKKOMIELTEISESTI PÄÄSTÄ MAAILMAN HUIPULLE KEHONRAKENNUKSESSA.
HS 16.4.2016
Jos kykenee hankkimaan neljän vuoden harjoittelulla 70 kiloa lihasmassaa, hauiksen ympärysmitta on yli 60 senttiä ja penkistä nousee 260 kiloa, luulisi olevan tyytyväinen peilikuvaansa.
Luulisi.
”En ollut koskaan kehooni tyytyväinen. Aina oli jotain parannettavaa”, entinen kehonrakennuksen ammattilainen Marko Savolainen, 43, muistelee aikaa parikymmentä vuotta sitten.
Savolainen innostui kehonrakennuksesta 16-vuotiaana nähtyään lehdessä kuvan Danny Padillasta. Savolainen päätti, että hänestä tulee Mr. Olympia, maailman lihaksikkain mies.
Saat sen, minkä annat, Savolainen uskoo, ja hän antoi lajille aivan kaiken. Käsiin jäi lopulta kuitenkin tuhkaa: uudet munuaiset, vinksin vonksin oleva kolesteroli ja ongelmia testosteronin kanssa.
”Ei se ollut sen arvoista. En ole katkera, mutta harmittaa.”
Savolaisen elämäkertateos Supermass – treenaa kuin legenda julkistettiin perjantaina. Savolainen kertoo kirjassa kivikkoisesta matkastaan kehonrakennusmaailman huipulle ja antaa vinkkejä treenaukseen.
Savolaisella oli mahdollisuudet päästä huipulle, sillä hän onnistui kasvattamaan lihasta kovaa vauhtia: parhaimmillaan lihasta tuli kymmenen kiloa puolessa vuodessa.
Savolainen voitti SM-kultaa vuonna 1993 ja sijoittui parhaimmillaan seitsemänneksi Finnish Pro GP:ssä 1997. Ulkomaillakin mieheen uskottiin, ja miksei olisi uskottu. Niin määrätietoista työnteko oli.
Kotona ei poltettu kynttilöitä, koska liekistä lähtevä häkämäärä häiritsi lihasten kasvua. Suutelemista Savolainen vältti, koska suusta suuhun siirtyvät bakteerit häiritsivät treenaamista. Tyttöystävä kantoi ruokakassit, koska kaikki kulutettu energia oli pois treenistä.
Savolainen jopa asui välillä kuntosalin siivouskomerossa, jotta voisi keskittyä harjoitteluun.
”Koko fokukseni kohdistui ainoastaan siihen, että minusta tulee kaikkein lihaksikkain.”
Kuvioihin tulivat myös anaboliset steroidit.
”Huipulle ei ollut silloin, eikä ole edelleenkään mahdollista päästä puhtaana. Voihan toki olla joku geneettinen ihme jossain viidakossa, mutta epäilen.”
Steroidit jättivät jälkensä. Savolaisen testosteronin oma tuotanto ei ole palautunut, ja kolesterolin kanssa on ongelmia.
Pahimmaksi virheekseen Savolainen laskee amfetamiinin, johon hän jäi koukkuun kerrasta. Massiivisimmillaan 138-kiloisena kilpaillut lihaskimpale kuihtui yli 40 kiloa.
"Amfetamiini auttoi aluksi, mutta kun sitä käyttää, ei pysty nukkumaan eikä syömään. Aloitin amfetamiinin treenin takia, ja lopetin sen treenin takia.”
Lopullinen niitti uralle oli, kun hänellä todettiin munuaisten vajaatoiminta vuonna 2006. Unelman hautaaminen oli kova paikka. Savolainen kuitenkin uskoo, että hänenkin kokemuksillaan on tarkoitus.
”Olen ollut usealle ihmiselle varoittava esimerkki. Moni on kertonut minulle miettineensä aineiden käyttöä ja luopuneensa ajatuksesta luettuaan tarinani.”
Savolainen ei kehota pysymään kaukana vain aineista, vaan koko ammattimaisesta kehonrakennuksesta doping-aineiden takia.
”On turha haaveilla ammattilaiskehonrakentajan urasta naturaalina. Kaikki kokeillaan, mitä edes teoriassa voisi kokeilla, koska testejä ei ole juuri ollenkaan.”
Savolainen pohtii, että hänen olisi pitänyt itsekin valita toinen laji, vaikkapa jääkiekko.
”Olisin voinut päästä tällä työmoraalilla pitkälle ja tienata rahaakin.”
Ammattikehonrakennus antoi kuitenkin parhaat kiksit. Savolainen etsii edelleen kikseille korviketta, mutta ei sitä vielä löytänyt – eikä usko löytävänsäkään.
Savolainen treenaa edelleen neljä kertaa viikossa ja myy ammatikseen omaa lisäravinnesarjaansa.
Lisäravinteet ovat kehittyneet huimasti vuosien varrella. Savolainen joi itse oman uransa aikana proteiinijuomia, jotka maistuivat kuvottavilta.
”Oksensin monesti kaiken pois, keräsin vähän sisua, tein uuden sekoituksen ja join sen.”
Maailman huipulle pääseminen vaatii ehdottomuutta, mutta ovatko muutkin ammattilaiskehonrakentajat yhtä ehdottomia toimissaan kuin Savolainen?
”En usko, että kukaan olisi niin sekaisin. Se oli vaan minun tapani”, Savolainen naurahtaa.
Teksti: Anna von Hertzen
Kuva: Jonne Heinonen
Katso Savolaisen vinkit treenaamiseen Helsingin Sanomien sivuiltahttp://www.hs.fi/urheilu/a1460696251270